A Montferri (Alt Camp) i Menàrguens (La Noguera) neixen dues maneres de concebre l’elaboració de la cervesa artesana estretament vinculades als recursos naturals i els fruits més immediats territori; ambdues propostes seran a Santa Teca Tarragona.

Les Clandestines de Montferri són resultat de “la cura, la dedicació i la constància aplicades durant tot el procés d’elaboració de la cervesa” explica el Miquel Àngel, l’impulsor. El projecte comença el seu camí l’any 2007 posant l’accent en la qualitat de les matèries primeres i el fort vincle amb el territori. Ho demostra 1) l’ús de l’aigua del pou del poble abastit per un aqüífer proper al riu Gaià amb roca calcària a la vora que dóna mineralitat a les cerveses 2) la farigola que “Herbes de la Conca” cull el Divendres Sant com mana la tradició i arriba fresca i natural a Montferri 3) la mel de producció pròpia “Entre Flors” que és molt aromàtica i amb accent mediterrani – cal dir que el treball de les abelles és essencial per conservar l’equilibri a l’entorn natural – i 4)  el llúpol que creix a la vora del riu i que Les Clandestines cultiva per collir-ne les flors de les més de 200 plantes de varietats diverses, i que s’empren per elaborar la cervesa.

El resultat són cerveses “artesanes i naturals” amb un toc molt autèntic. El repertori és extens i el paladar ho agraeix:  4 Maltes, Negra, Rossa, Farigola, Espelta, Atheus i Gaianada.

El vincle amb el territori no només “confereix un gust especial a la cervesa, sinó que també revaloritza i recupera els productes locals”. Les Clandestines són cerveses per compartir, que no es filtren ni són pasteuritzades. La malta i el llúpol de qualitat són la seva columna vertebral.

Les de Menàrguens, en canvi,  abracen el fruït que donen les comarques de Lleida. El préssec groc, per exemple, que és una peça molt més delicada que el convencional. No se’l valora com caldria i per això l’han volgut recuperar per fer de la cervesa un producte singular i amb segell geogràfic, per assegurar la producció d’una fruita que no pot anar a l’exportació ni ser tractada a l’engròs.

Amb visió innovadora però resseguint la història de la fruita dolça lleidatana, La Vella Caravana ha desenvolupat el concepte “Macedònies de cerveses”; primer va ser la cervesa amb pera, després amb cireres i ara arriba el torn del préssec groc. “Junts amb els productors locals!” exclama l’Òscar, l’impulsor, com a crit per defensar la pagesia, el sector primari, el delicat préssec groc i donar-li sentit en el creixent món de la cervesa artesana. “Posa una caravana a la teva vida, t’ho passaràs molt bé” confessa. Una invitació a recuperar gustos d’infantesa amb un beuratge d’adult.