El Castell Monestir d’Escornalbou (Riudecanyes) va acollir el 18 i 19 de juliol el Mercat de Territori de Santa Teca, una iniciativa pionera a Catalunya que ha vinculat el patrimoni històric amb el gastronòmic i cultural posant l’accent en l’ecologia i l’avantguarda. Més de 1.500 persones han visitat el Mercat de Territori entre dissabte i diumenge –de 12 del migdia a una de la matinada- una proposta organitzada per Santa Teca, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i els Ajuntaments que conformen la Baronia d’Escornalbou. La gran assistència de públic ha superat les capacitats d’aparcament del recinte, un fet que ratifica l’èxit de la proposta i delimita, tanmateix, la seva capacitat de creixement en el futur.

El Mercat de Santa Teca ha adoptat un format reduït ajustat a les dimensions de l’espai. La plaça, l’església, el claustre i la capella, la cripta i la sagristia del Castell Monestir han estat els espais escollits per desenvolupar-hi una activitat frenètica que els ha omplert de gent, energia, música i color. Les cerveses artesanals Les Clandestines, els vins dels cellers Mas Martinet (DOQ Priorat) i Bàrbara Forès (DO Terra Alta) i els plats del restaurant Almosta de Tarragona han estat els més sol·licitats. La participació dels restaurants locals Cunirri i El Corral ha resultat també un gran encert.

El nivell musical de tot el cap de setmana ha estat extraordinari i els assistents han gaudit intensament dels concerts de Camins Blancs, La Colònia, Maria Arnal & Marcel Bagés, Ivory, Silvio Álvarez, Pep Rius i Camerata XXI. Més enllà de l’emoció que suscitava la veu d’Arnal, la cantant barcelonina va fer crepitar també les parets del monestir i levitar l’audiència.

Vins, cerveses, formatges, oli d’oliva verge extra, espècies, licors i pa de Km0 han compartit espai amb professionals de la cultura i del pensament del Camp de Tarragona per un cap de setmana. Aquesta conjunció ha permès generar un espai per a l’apropament d’experiències personals i laborals sustentades en la sostenibilitat, l’ecologia, la proximitat i la recerca de la qualitat i l’excel·lència en clau de territori. L’enòloga Sara Pérez va destacar la capacitat de crear xarxa i enfortir el teixit empresarial i social que porta implícita l’experiència de Santa Teca. La interacció de patrimoni material i immaterial ha resultat una combinació molt interessant per posar en valor un espai arquitectònic únic i descobrir, alhora, propostes autèntiques i arriscades en diferents àmbits de la gastronomia, la música, la poesia i l’art.

Una de les sessions més atractives en l’àmbit de pensament ha estat la taula rodona de vins i gastronomia, moderada pel periodista Esteve Giralt, amb la participació dels enòlegs Sara Pérez, Toni Sànchez (El Solà d’Ares), el cuiner Albert Marimón, i els historiadors i herboristes Guillem Figueras i Natacha Filippi. Una de les línies de consens més aplaudides ha estat la importància de trobar àmbits de debat i discussió de petit format per posar en valor l’elaboració i la producció de qualitat, proximitat i ecològica com aposta clara de futur. També ha estat ben present el discurs que anima a treballar amb respecte pel medi i l’herència i saviesa rebuda de les generacions anteriors. L’enòleg Toni Sànchez subratllava la importància de treballar amb passió i convicció per llegar “el tros de terra que ens ha tocat viure” en les millors condicions a les properes generacions. La conferència del fotògraf Rafa López Monné va tenir un gran èxit d’assistència de públic i es van poder escoltar raonaments i declaracions d’estima envers el patrimoni natural com “l‘art és el gran constructor de paisatges“. Referències que enllacen amb el recital poètic de Terrícola i Celler Bàrbara Forès on es van sentir fragments de Pessoa: “Un paisatge no és allò que veiem sinó allò que som”.

Berna Rios, impulsor de Santa Teca, ha volgut destacar que “el Mercat de Territori passa de tenir una seu fixa a Tarragona fins ara vinculada al patrimoni romà i medieval, a una segona al Castell Monestir d’Escornalbou on s’ha demostrat que es poden fer arrelar les energies a l’espai patrimonial i d’interès històric escollit, doncs la cultura es presenta de moltes formes i maneres i sempre esdevé un aliment”.

Cal recordar que Santa Teca té les seves arrels en l’experiència organitzada en el marc de la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona, que ha aconseguit reunir uns 50.000 visitants i 80 empreses del sector en els últims 4 anys. En aquesta versió renovada de Mercat de Territori, Santa Teca ha sumat al bon menjar i beure les vistes incomparables del Camp de Tarragona, la costa, la Serra de Prades, el Montsant i Llaveria.

Les activitats de Santa Teca Escornalbou s’han seguit amb intensitat i interès al web www.santateca.cat, però també a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram de Santa Teca i Patrimoni.gencat. Els usuaris que vulguin recuperar el fil de la conversa a les diferents xarxes o compartir experiències poden utilitzar les etiquetes #SantaTeca #PatrimoniCultural i els cinc trets definitoris del certamen: #Km0 #Ecològic #Orgànic #Artesanal #Cultura #Fusió.