“Quedem pocs forners i aquesta és la millor manera de demostrar tot el que fem. Amb qualitat, personalitat i sentiment” crida a les xarxes socials el tarragoní Jordi Andreu. El forn generació que regenta a la capital és revolucionari en el fons i en la forma.

Pa de rúcula deshidratada a la sal fumé del nou món i beguda de malta jamaicana, pa de vi, pa de Sant Jordi, pa romà -una rèplica exacta de l’únic localitzat a la ciutat de Pompeia i preservat a Nàpols- amb farines integrals molturades a la pedra i autòctones del territori, aigua de mar, mel de taronger i pètals de flors i fruits del bosc. Li’n diu “Pannis del Fòrum Coloniae” del “Fornus Conceptus Andre”.

Pa, pa, pa i pa. Del bo. “Pa de Forner” reivindica tanmateix a la pàgina de Facebook i adverteix “un pa ben parit que hauria de ser el primer aliment a taula i els restauradors haurien d’apostar-hi més, és l’aliment bàsic per excel·lència de la humanitat”.

Passa el dia – o la nit – amb les mans emblanquinades, quan no són a l’ordinador per exclamar amb orgull el treball artesà i etzibar als quatre vents que fa falta donar suport a l’ofici però principalment a l’ aliment insubstituïble que és el pa.

A Santa Teca presenta el pa de Tarragona, la seva darrera creació, la més icònica. Amb la TAU de Tarragona inserida dins del motlle. Pa d’espelta blanca, tomàquet ecològic d’Iunrave, formatge i el toc final d’Espècies a Mà – mescles i aromes tradicionals i no tant, com S’alga que presenten a Tarragona a base d’algues wakame. Proveïdors del proximitat, que treballen l’orgànic, que fan anar la mà per collir, per macerar, per repartir. Per donar, per compartir.

Un motlle de pa en honor a Santa Tecla 2015. Tallat en fines llesques amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra… “Un producte exclusiu; Tarragona ja té el seu pa” anuncia el Forn Generació Jordi Andreu. Elaborat amb un duet de blats ecològics i matèries primeres de proximitat. Reblaria Joan Vinyoli: “I tot el blat es torna pa de vida”